تکنیک های موثر برای طوفان فکری و خلاقیت در ایده پردازی
1- سفر زمان (Time Travel) : اگر در یک دوره دیگری از تاریخ بودید با مساله تان چگونه برخورد می کردید؟ ده سال، صد سال، هزار سال و یا ده هزار سال پیش این مساله چگونه حل می شد؟ در آینده چطور؟ ده یا هزار سال بعد. خود و مساله تان را در شرایط آن زمان تجسم کنید و هر چه به ذهنتان می رسد بنویسید.

نکته1 : به ایده های هم هر چقدر باورنکردنی یا مضحک، به هیچ عنوان نخندید چون بیشتر مواقع نوآوری از همین ایده ها آغاز می شود.
نکته2 : به هیچ عنوان و به هیچ عنوان در زمان ایده پردازی، ایده را قضاوت نکنید و جلوی پروبال گرفتنش را نگیرید بلکه تا می توانید به آن اجازه رشد دهید. تفکر واگرا داشته باشید و با عینک “چرا که نه، می شود“ نگاه کنید. وقتی هر چه به ذهنتان رسید را نوشتید، به کمک چند فیلتر که برای شما مهم است مثل محدودیت زمانی یا محدودیت مجوز و … تفکر همگرا را شروع کنید و ایده ها را سبک سنگین کنید تا به اجماع برسید.
2- تغییر مکانی فرضی (Teleportation) : اگر شما جای دیگری بودید و با این مساله مواجه می شدید آن را چگونه حل می کردید؟ مثلا یک کشور یا یک منطقه جغرافیایی دیگر یا حتی یک جهان دیگر و کره ی دیگر. چطور آن مساله را مدیریت می کردید؟
3- تغییر ویژگی (Attribute change) : اگر شما جنسیت دیگری داشتید چطور به این مساله فکر می کردید؟ مثلا سن، نژاد، قوه هوشی، قد، وزن یا ملیت دیگری داشتید. با هر تغییر ویژگی شما در معرض طیف جدیدی از تفکر قرار می گیرید که پیش از آن، نسبت به آن هیچ تصوری نداشتید.
4- نقش بازی کردن (Rolestorming) : اگه کس دیگری بودی چه کار می کردید؟ اگر مادر یا پدرتان بودید چطور مساله را حل می کردید یا حتی اگر معلمتان، مدیرتان، شریکتان و یا بهترین دوستتان و یا حتی دشمنتان بودید چیکار می کردید؟ خودتان را آن آدم ها تجسم کنید و فکر کنید.
5- شخصیت های برجسته و سمبلیک (Iconic Figures) : این مورد تقریبا شبیه به مورد قبلیست با اندکی تغییر. خب. چه می شد اگر شما یکی از شخصیت های برجسته ی تاریخ بودید مثل مادر ترزا، بودا، مسیح، انیشتین، هیتلر؟ یا حتی اگر از شخصیت های برجسته حال حاضر بودید چطور؟ باراک اوباما، استیو جابز، بیل گیتس، وارن بافت، استیون اسپیلبرگ و … . اگر چنین شخصی بودید در مورد موقعیتی که الان در آن هستید چطور فکر می کردید؟ این تکنیک خلاقیت در ایده پردازی بسیار هیجان انگیز است.

6- قدرت ماورایی (Superpowers) : چه می شد اگر شما قدرت های ماورایی و قهرمانانه داشتید مثلا سوپرمن یا مرد عنکبوتی یا زن شگفت انگیز بودید؟ چه کاری می کردید؟
7- پر کردن شکاف (Gap Filling) : موقعیت فعلی خود – مثلا نقطه A – و هدف و نقطه نهایی خود– مثلا نقطه B – را مشخص کنید. چه شکاف و مسائلی بین این دو نقطه وجود دارد؟ به چه چیزهایی برای پر کردن تمام این شکاف ها نیاز دارید؟ همه را لیست کرده و بنویسید برای بدست آوردن آن ها چه چیزهایی لازم است.
8- ایده پردازی گروهی (Group Ideation) : جلسه طوفان فکری گروهی داشته باشید. دور هم جمع شوید و ایده پردازی را باهم شروع کنید. چند فکر بهتر از یک فکر است و اجازه دهید جوهره های خلاقیت با هم ادغام شده و جریان یابند.

9- نقشه ذهنی (Mind Map) : این روش بهترین ابزار برای تولید ایده های حداکثری به شکل درختی و سلسله مراتبی است. با نوشتن ایده در وسط کاغذ شروع کنید و بعد به نوشتن هر موضوع مرتبط با آن در اطرافش بپردازید و این روند را به همین ترتیب ادامه دهید تا هر موضوع به زیر شاخه ها و آن ها به بخش های کوچکتر تقسیم شوند. در انتها شما چیزی شبیه به یک درخت می بینید که موضوع به موضوع و شاخه به شاخه، خرد شده است و تعداد زیادی از موضوعات مرتبط با خود را پوشش داده است. این تکنیک خلاقیت در ایده پردازی بسیار بسیار فراگیر است.

10- اثر خلاقانه و خارق العاده (Medici Effect): این تکنیک به این موضوع ربط دارد که چطور موضوعات و ایده های به ظاهر نامرتبط، وجوه مشترک باهم دارند. اهداف خود را کنار اهداف مشابه اما در زمینه های مختلف قرار دهید و راهکارها ومضامین موازی و هم راستا را کشف کنید. به عنوان مثال: اگر هدف شما این است که برنده جایزه اثر هنری بشوید، به موزیسین هایی که این جایزه را گرفته اند یا اساتید یا توسعه دهندگان نرم افزار یا مدیران و… نگاه کنید. آیا مشترکاتی هست که شما بتوانید در موقعیت خودتان آن را اعمال کنید؟ چه عاملی در موفقیت تک به تک آن ها دخیل بوده و شما چطور می توانید آن عامل واحد را در مورد خود به کار بندید.
11- تحلیل سوآت (SWOT Analysis) : تحلیل سوات را برای موقعیت خود به کار بندید. نقاط قوت نقاط ضعف و همچنین فرصت ها و تهدیدها را بنویسید. این تحلیل ذهن شما را به روی ایده های جدید باز می کند. این تکنیک خلاقیت در ایده پردازی، به شما در واضح کردن مساله بسیار کمک می کند.

12- نوشتن افکار (Brain Writing) : دور هم جمع شوید و خودتان را موظف به نوشتن ایده هایتان بر روی یک کاغذ کنید. بعد از 10 دقیقه، هر فرد برگه خود را به شخص کناری بدهد تا آن شخص از روی آن ایده، ایده ی دیگری بنویسد. این کار را تا زمانی تکرار کنید تا کاغذ خود به دستتان برسد. این تکنیک خلاقیت در ایده پردازی، گزینه های بسیار زیادی روی میزتان می گذارد.
13- طوفان فکری متغیرها (Variable Brainstorming) : در ابتدا متغیرهایی را که در نتیجه نهایی می خواهید به آن ها برسید مشخص کنید. به عنوان مثال؛ اگر هدف شما رسیدن به x تعداد بازدیدکننده برای وبسایتتان است. متغیر شما تعداد بازدیدکننده ها خواهد بود. سپس، تمام احتمالات برای آن متغیر را لیست کنید. متغیرهای متفاوت برای بازدیدکننده ها این موارد می باشد: جنسیت – سن – نژاد – ملیت – شغل – علاقه مندی ها و … . سپس به مساله، با در نظر گرفتن هر کدام از این متغیرها فکر کنید. مثلا برای جنسیت: چطور می توانید تعداد بیشتری از بانوان را به وبسایت خود جذب کنید. و یا مردان بیشتری؟ یا در مورد سن؛ چطور می توانید نوجوانان بیشتری به وبسایت خود جذب کنید یا بزرگسالان و… . و یا حتی در ادامه آن ها را در شکل های مختلف با هم تلفیق کنید مثل اینکه چطور می توانید نوجوانان دختر فرانسه های بیشتری به وبسایت خود جذب کنید.
14- چالشی (Challenger) : لیستی از تمام فرضیاتی که موقعیت فعلیتان دارد بنویسید و آن ها را به چالش بکشید. به عنوان مثال قصد شما این است که با طوفان فکری به لیستی از ایده ها برای نوشتن رمان عاشقانه خود که می خواهید منتشر کنید برسید. توجه داشته باشید که اینجا سه فرضیه وجود دارد: 1. ژانر که عاشقانه انتخاب شده 2. طول داستان که بلند و به عنوان یک رمان در نظر گرفته شده و 3. راه ارتباطی و انتشار که کتاب در نظر گرفته شدهاست. این سه فرضیه را به چالش بکشید. چرا عاشقانه و نه یک ژانر دیگر. چرا رمان و نه داستان کوتاه ؟ چرا کتاب و نه ویدیو یا یک پادکست؟ و… .